INNOVATE Festival 2019

INNOVATE 2019 fonkelend van start!

Anne de Bekker

INNOVATE 2019 is geopend, en hoe! We kijken met veel plezier terug op de openingsavond die we samen met The Economic Board mogelijk maakten. Gisteravond kwamen we samen in de prachtig gerenoveerde Eusebiuskerk, hartje Arnhem, om te praten over dingen die er écht toe doen. Zo hadden we Heino Falcke op het podium, hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit. Niets zegt meer innovatie dan zijn baanbrekende onderzoek naar zwarte gaten, en de revolutionaire resultaten die daaruit voortvloeien. Een spectaculaire locatie met buitengewone sprekers, maar bovenal een bijzondere beleving.

Foto's van zwarte gaten, eetmonitoren in ziekenhuizen, waterstoftankstations en windenergie op de Noordzee: Innovatie binnen elke branche komt aan bod. Over één ding lijken we het allemaal eens te zijn op deze avond: samen staan we sterker in onze missie om vooruit te gaan. Marius Prins, directeur van Oost-NL, zet dit kracht bij tijdens zijn pitch met inspirerende woorden:

Innovatie valt of staat met samenwerking. Samen maken we alles mogelijk, zolang we elkaars krachten maar benutten.

De wereld van morgen is afhankelijk van de innovatie van vandaag, en hiervoor is het essentieel dat we de handen ineenslaan. Met een ecosysteem van enthousiasme, lef en samenwerking kunnen we samen vuurwerk laten ontstaan binnen de regio. Afgelopen avond hebben we kunnen ervaren hoe relevant de samenkomst van knappe koppen en goede ideeën is. En dit alles natuurlijk onder het genot van een - vegetarisch én biologisch - hapje en drankje.

Ik geniet volop van innovaties, en ben er absoluut niet bang voor om out of the box te denken en uit te proberen. Volgens mij profiteren we daar allemaal dagelijks van.

- Ahmed Marcouch, burgemeester gemeente Arnhem

Op deze gloedvolle avond gingen we van het zwarte gat, meer dan 55 miljoen lichtjaren hier vandaan, naar de prachtige kerk in het hart van de regio. Een onwaarschijnlijke samenkomst, die boven alles benadrukt hoe belangrijk het is om relevant te blijven. De kerk is een symbool geworden van wederopbouw, een huis van innovatie en een centrum van verbeeldingskracht. We beleefden hier een avond die niet gaat over terugkijken, maar over vooruitblikken: Samen vierden we de kracht van innovatie.

Om deze terugblik naar gisteravond extra kracht bij te zetten, vind je onderstaand de glansrijke speech door Tom Kortbeek, directeur van Innovate:

Sigrid zei het al eerder op deze avond. In onze regio: Hier gebeurt het. En dat is ook precies wat we met Innovate willen vertellen. Hier in onze provincie, in deze steden Arnhem en Nijmegen hebben wij alle ingrediënten in huis om dé innovatieve regio te zijn. De regio waar je wil wonen en wil werken; waar je wil meebouwen aan de nieuwste ontwikkelingen op alle gebieden van het leven: voedsel, gezondheid, energie. Maar hoe regel je dat eigenlijk; een plek waar het gebeurt? Bouw je dan een snelweg extra? Of regel je meer parkeerplaatsen? Of zorg je voor voldoende financieringen voor startups?

Gelukkig is er onderzoek gedaan naar wat een stad een aantrekkelijke plek voor ondernemingen maakt. Dit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam heeft onderzocht waarom de steden Amsterdam, Berlijn en New York, anders dan andere steden, aantrekkelijk zijn voor de succesvolle startups van nu. De conclusie:

Muziekpodia. De enige relevante correlatie die de onderzoekers konden vinden was de relatie die er bestond tussen de hoeveel startups en de hoeveel goede muziekpodia in de omgeving van die startups. Hoe meer muziekpodia, hoe meer succesvolle startups er gevestigd waren.

En dit klinkt misschien ongelofelijk, maar dat is het eigenlijk niet. Het onderbouwt perfect een ontwikkeling die we meer zien. Technisch personeel is ontzettend lastig te vinden. Er wordt gesmeten met salarissen en bonussen en twee auto’s van de zaak en misschien krijg je ze dan voor 1 contactperiode binnen, maar daarna zijn ze weg.

Als je de werknemer van nu en de komende generaties niets meer kan bieden dan alleen geld en een auto dan ben je ze kwijt.

Ik sprak laatst een engineeringsbureau uit Arnhem en zij vertelden dat zij zich niet langer beschrijven als een bedrijf, maar als een merk, als een community waar je bij wil horen. Ze organiseren veel voor hun personeel en zorgen dat zij een omgeving krijgen waar ze zich kunnen ontwikkelen, waarin ze voelen dat het gebeurt.

En hoe moeilijk en vaag, vernieuwend en modern deze niet kwantificeerbare arbeidsvoorwaarden ook klinken, het is niets nieuws. Sterker nog, het is oude wijn in nieuwe zakken. Vroeger werkte je niet bij Nuon, je was van de Nuon. Overdag sloot je bedrading aan, savonds ging je naar de Nuon harmonie en in het weekend zat je bij de Nuon biljartvereniging. Maar gaandeweg konden we niet meer verantwoorden waarom we nog geld uitgaven aan al die dingen die immers niks opleveren en werden ze wegbezuinigd.

Maar de mens, die is niets veranderd. Werk is nog steeds en misschien wel meer dan ooit onderdeel van een ambitie om ergens bij te horen, om ergens aan bij te dragen. Om samen te werken aan nieuwe ontwikkelingen, om successen met elkaar te beleven. Dat is het leven; waar je vol van energie en in goede gezondheid kan genieten van gezond en duurzaam voedsel. En dat kan allemaal hier, in deze haven, in onze lifeport.

Dit kan de plek zijn waar we samen aan kunnen werken, waar we samen trots op kunnen zijn. Laten we samenwerken om dit met elkaar te bereiken. Niet door te praten, maar door te doen. Niet door alleen maar te beschrijven, maar ook door te realiseren en samen te beleven. Door je niet te verschuilen achter procedures, maar door mogelijk te maken. Door te begrijpen dat verbinden alleen maar werkt, als je ook echt wil samenwerken. Dan kun je er met elkaar vol voor te gaan. Zodat wij samen met trots kunnen zeggen tegen onszelf en anderen: In deze steden, in deze provincie, daar wil ik zijn. En daar moet ook jij bij zijn. Want hier, ja man echt, hier gebeurt het.

Benieuwd naar meer? Vandaag en morgen staat Arnhem nog helemaal in het teken van Innovate Festival. Bekijk het programma van de vrijdag en zaterdag en kom vooral langs: Dit wil je niet missen!