INNOVATE Festival 2019

Frisse ideeën leiden tot vernieuwingen!

Column door Peter Koburg

En wie anders dan de jeugd heeft frisse ideeën?  Bij de HAN, waar ik werk, komen studenten met fantastische nieuwe innovaties, gewoon als onderdeel van hun studie. Vooral als er weer een semester ten einde loopt zie je overal groepjes hun project afronden. Zeer inspirerend!  Innovaties ontstaan daarnaast ook vanuit ergernissen en de wens deze op te lossen. En natuurlijk ontstaan er vanuit kennis innovaties door experimenten uit te voeren, vaak op het snijvlak van bestaande technologieën. Zoals bouwen en zorg, mode en duurzaamheid en wat te denken van ICT en media?

Hoe zit dat in onze omgeving? Als we daar induiken komen we diverse broedplaatsen met allerlei technologische en creatieve jonge mensen tegen. Wist je dat alleen al in de gemeente Arnhem er maar liefst 770 bedrijfjes in de IT en media actief zijn? Dit is inclusief een groot deel zzp’ers, echter er zijn genoeg voorbeelden van bedrijfjes die rap uitgroeien tot forse werkgevers. Arnhem als modestad dat kennen we. Maar dat creativiteit, innovaties en zeker werkgelegenheid vooral in de IT-en mediasector te vinden zijn, dat is nog te weinig zichtbaar.

Als je inventariseert wat er allemaal in onze stad en regio aan innovatieve ontwikkelingen speelt, blijkt dat het meeste daarvan onbekend is. Onze regio is dus nog veel aantrekkelijker dan je al dacht. De Innovatiefabriek Arnhem werd opgericht om al dit moois een platform te geven. Het jaarlijkse INNOVATE festival werd vervolgens dè plek waar de innovaties in de schijnwerpers komen te staan.

Bedrijven, instellingen, onderzoekers en studenten uit de regio laten op het INNOVATE festival zien wat ze bedacht hebben. Innovaties zijn leuk en kennismaken en praten met de bedenkers ervan ook. En misschien kom jij zelf wel op een innovatief idee!


Door Peter Koburg, Instituutsdirecteur Informatica en Communicatie Academie bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).