INNOVATE Festival 2019

Robotstories: Robot en theater in de zorg

Theater aan de Rijn

VR 5 oktober

Tijdens Innovate Festival gaan op vrijdag 5 oktober om 16.00 uur in Theater aan de Rijn schrijvers van De Nieuwe Oost | Wintertuin in gesprek met Theatermaker en poppenspeler Tim Hammer over hun gezamenlijk onderzoek:

Kan ik vrienden worden met een robot? Wat maakt mij bereid om me te identificeren met een object? Moet het doen wat ik zeg of me juist verassen. Mag het beter zijn dan ik, of juist onhandiger? Ik moet bereid zijn mijn fantasie aan de robot uit te lenen. De robot moet worden bezield, niet te klunzig en niet afschrikken. Waar zit de middenweg tussen androïde-engheid en Wall-e schattigheid? Een spanning uit het schemergebied van de uncanny valley: herkenbaar een mens, maar toch duidelijk geen mens.

In een tweeweekse residentie in Theater aan de Rijn onderzoekt Tim Hammer samen met schrijvers van De Nieuwe Oost | Wintertuin de mogelijke identificatie met een NAO robot. De focus ligt op identificatie via imperfectie. Waar we in technologie graag alle gebreken wegwillen poetsen, nemen deze makers ze juist onder de loep. De hypothese: door de gebreken van de robot (in spraak en beweging) tot karaktereigenschappen te maken, kunnen we er sympathie voor voelen.

Deze residentie vormt een klein onderdeel van een veel groter onderzoek. Voor het project ‘Robotstories’ werken Wintertuin en Mike Ligthart van de TU Delft samen aan het creëren van verhalen voor een NAO Robot, die ingezet wordt om kinderen af te leiden met interactieve affectieve verhalen en sociale steun te bieden. Schrijvers van De Nieuwe Oost | Wintertuin ontwikkelen als collectief robotkarakters en schrijven bijpassende achtergrondverhalen, dialogen en anekdotes voor sociale robots die ingezet gaan worden bij zieke kinderen. Tim Hammer sluit zich hierbij aan vanwege zijn kennis als poppenspeler in Japan en visie op het gebied van bezielde objecten.

Gratis toegankelijk voor alle belangstellenden. Graag melden bij de ingang Bartok Park van Theater aan de Rijn. Tijd 16:00 tot 17:00 uur.

 

Foto: Elvira Visser

 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.