INNOVATE Festival 2019

Innovate festival - Onderwijsdag

Rozet

VR 5 oktober

Onderwijsdag met thema Maakonderwijs

Op 5 oktober 2018 vindt de Onderwijsdag plaats van INNOVATE Festival met dit jaar het thema ‘maakonderwijs’.

Wij willen u van harte uitnodigen voor de Onderwijsdag van het INNOVATE Festival op 5 oktober 2018 vanaf 12.30 uur. Deze middag is er een meetup die begint met een doorlopend keuzeprogramma van lezingen, korte pitches en workshops rondom het thema 'maakonderwijs'. Vervolgens gaan we in werkgroepen aan de slag om samen tot de start van een nieuw commitment te komen rondom het  maakonderwijs in de regio Gelderland.

De wereld is in verandering. Om mee te gaan met deze veranderingen willen wij, mensen opleiden die creatieve oplossingen kunnen bedenken voor de vraagstukken van vandaag en morgen. We willen kinderen en jongeren leren dat ze iets kunnen betekenen voor hun eigen leefomgeving en ze prikkelen  hun creativiteitsontwikkeling te trainen en potentieel worden opgeleid als de nieuwe makers. 
Het maakonderwijs biedt een mooi aanknopingspunt voor het soort vraagstukken dat door de snelle technologische ontwikkelingen op ons afkomt. Vanwege de project- en probleemgestuurde onderwijsvorm biedt maakonderwijs ruimte voor experimenten met zowel moderne als ambachtelijke technieken om tot innovaties en uitvindingen te komen die vorm geven aan een duurzame toekomst.

In Nederland is het maakonderwijs volop in ontwikkeling, ook in de regio Gelderland. Er gebeuren op diverse plekken mooie en bijzondere dingen. Wij geloven dat het belangrijk is deze ontwikkelingen met elkaar te delen en waar mogelijk samenwerkingen aan te gaan. Zo kan het onderwijs met het werkveld en de ondernemers uit de regio samen werken richting een toekomstgericht onderwijs. Samen kunnen we ruimte te maken voor experimenteren. Samen kunnen we een visie en focus ontwikkelen op het gebied van het maakonderwijs - gebaseerd op STEAM - voor deze regio. (STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics.)

Tijdens INNOVATE Festival willen we een start maken van een langdurige en duurzame samenwerking op het gebied van het maakonderwijs, samen met partijen die reeds bezig zijn op het gebied van kunst en cultuur, techniek, wetenschap en onderwijs.

De onderwijsdag bestaat uit twee delen. In de ochtend zullen er 300 kinderen door heel Arnhem werken aan een challenge. Tien klassen van diverse scholen uit Arnhem krijgen een workshop rondom het Maakonderwijs aangeboden. De kinderen gaan aan de slag met de volgende challenge

"Maak een kunstwerk voor in de Sint Jansbeek - gebruik hierbij het Arnhemse water om energie op te wekken voor de stad.”

De volgende vijf partijen zullen deze workshops verzorgen: Kunstbedrijf, iXperium (HAN), Marant, MEER, Insience en KunstLAB.
Deze partijen zullen het hele jaar door bij elkaar terug komen, om te kijken of we dit programma verder kunnen doorontwikkelen.

In de middag zal er een Meet-up plaats vinden voor iedereen (16+) die geïnteresseerd- of werkzaam is in en rondom het maakonderwijs. Tijdens deze middag is er een doorlopend keuzeprogramma met lezingen, korte pitches en workshops. In de loop van de middag gaan we in werkgroepen aan de slag om samen tot de start van een nieuwe commitment te komen rondom het Maakonderwijs in de regio Gelderland. 

We hopen u 5 oktober te zien! 

Namens Rozet, iXperium, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Insience, Marant, MEER, de Gemeente Arnhem en KunstLAB Arnhem, Innovate Arnhem.

 

 

Voor wie

De ochtend is een besloten programma voor leerlingen van diverse scholen uit Arnhem. De middag is een meet-up voor alle belangstellenden.

Je kunt je aanmelden voor de meet up via deze link: AANMELDEN MEET UP ONDERWIJSDAG


Praktisch
De meet-up vindt plaats in Rozet, Kortestraat 16 in Arnhem. 
Tijden: 12.30 tot 17.30 

Bij vragen kunt u contact opnemen met
KunstLAB Arnhem
Luca van Slagmaat
06-23322777

Programma  van de Meet-up


In het begin van de middag zijn er sprekers, lezingen en workshops in een keuze programma. In de loop van de middag gaan we in werkgroepen uit een om samen tot een commitment te komen over het maakonderwijs de deze regio. 
We sluiten af met een gezamenlijke Innovate borrel in Showroom Arnhem.

Sprekers: 
- Martin Bokx van de Pieterbreugelschool (BO) 
- Neelke Jacobs van Zuid aan Zee 
- Miranda Siemelink van het CMK kunst& techniekLAB 
- Stella Duindam van MEER
- Frank Kolkman en Otto Nijs van DBKV (ArtEZ)
- Sylvia Veltmaat van het bestuur van De basis Fluvius 
- Gemeente Arnhem

Korte lezing: 
- Maarten Hennekes over het maakonderwijs en creativiteitsontwikkeling (PABO/iXperium)
- Docenten en leerlingen van het OBC in Elst (VO) over het vak STEAM 
- Lotte Wandel van IMAE (ArtEZ) over het onderwijs van de toekomst 

Workshops: 
- Dialoog over kunst in het maakonderwijs verzorgd door het Kunstbedrijf
- Doe activiteit aan de hand van challenge verzorgd door het Ixperium 
- Workshop robotisering in het onderwijs verzorgd door Marant 

 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.