INNOVATE Festival 2019

Virtual Reality: innovatie van menselijke ervaring

Door VR Lab

De toepassing van VR gaat verder dan de entertainmentindustrie en kan een enorme impact gaan hebben over hoe wij werken, leren en leven. Om maar eens een paar significante voorbeelden te noemen:


Zorg
In een ziekenhuis staat een chirurg op het punt om een zeldzame levensreddende operatie uit te voeren. Dankzij VR heeft hij de operatie zo vaak geoefend, dat hij de handelingen kan dromen.
Op de begane grond wordt ondertussen een patiënt behandeld voor spinnenfobie; dankzij VR kan ze zelfs een Zwarte Weduwe op een veilige manier over haar hand laten lopen.

Onderwijs
Bij geschiedenis gaat het over de moord op Willem van Oranje. De leerlingen lezen er niet alleen over, maar zijn erbij als de Vader des Vaderlands neergeschoten van de trap stort en horen ze de voetstappen van de wegrennende moordenaar. Op de TU Eindhoven zitten ze met een probleem; ze hebben slechts 1 laser lab, dat beperkt beschikbaar is, en te veel studenten die er mee moeten werken. Dankzij VR kunnen alle studenten ervaring opdoen in het laser lab. Deze toepassing is dankzij VR Lab al werkelijkheid!

Bedrijfsleven
Een architect presenteert haar ontwerp aan een potentiële koper. Niet met platte tekeningen en een kartonnen maquette, maar de koper kan het gebouw ervaren en ‘gebruiken’, voordat er ook maar 1 steen op de andere geplaatst is.

Duurzame ontwikkeling
Een gemeente wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Daarvoor moeten er windmolens geplaatst worden. De inwoners zijn tegen; ‘landschapsvervuiling’, ‘slagschaduw’ en ‘geluidsoverlast’ zijn hun zorgen en ze jutten elkaar flink op. Dankzij VR kunnen inwoners zelf ervaren wat de windmolens daadwerkelijk betekenen en kunnen ze de turbines zelf bezoeken. Zo kan een discussie over de feiten beginnen.

VR Lab neemt je tijdens de INNOVATE Experience mee in een wereld waarin de innovatie van VR het verschil maakt in zorg, onderwijs, bedrijfsleven en duurzame ontwikkeling.

 

VR: Echte innovatie door virtuele ervaringen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.